Nikwax en de European Outdoor Conservation Association

Deze maand delen we met veel genoegen een gast blog met u van Catherine Savidge, algemeen directeur van de European Outdoor Conservation Association (EOCA), een van onze al lang samenwerkende milieupartners. Nikwax heeft sinds de oprichting in 2006 nauw samengewerkt met deze wereldwijd gerespecteerde liefdadigheidsorganisatie en heeft geholpen bij het verstrekken van financiering voor projecten voor natuurbehoud, bescherming en natuur herstel over de hele wereld. Lees verder en ontdek meer over de organisatie en onze samenwerking…

EOCA is een liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud, gevestigd in de Europese outdoor-industrie. De organisatie telt momenteel bijna 160 aangesloten bedrijven en Nikwax was een van de eerste vooruitstrevende bedrijven die zich aanmeldde toen de organisatie in 2006 werd opgericht. Leden verstrekken geld aan de organisatie door middel van lidmaatschapsbijdragen en fondsenwervende activiteiten, die EOCA vervolgens aan hands-on natuurbehoudsprojecten over de hele wereld besteed. EOCA is uniek door de samenwerking met een hele outdoor industrie om iets terug te geven aan de natuur.

Door samen te werken hebben EOCA en haar leden wereldwijd meer dan € 5 miljoen aan natuurbehoudswerk gefinancierd, waarbij 184 projecten in 65 landen zijn ondersteund. Deze Projecten verzachten de klimaatverandering en pakken het verlies aan biodiversiteit aan, hebben een link met de buitensport liefhebber, laten een positieve erfenis na en zijn gunstig voor lokale gemeenschappen. Alleen al in de afgelopen tweeënhalf jaar hebben de door EOCA gefinancierde projecten aan het behoud van meer dan 750.000 hectare landschap bijgedragen.

De projecten die EOCA heeft gefinancierd zijn gevarieerd qua locatie en focus op natuurbehoud. Ze omvatten onder meer het aanleggen van fietsroutes om de bescherming van landschappen te verbeteren door middel van ecotoerisme in Roemenië en Zuid-Afrika; het verwijderen van plasticvervuiling uit omgevingen met paddle-boarders, wandelaars, surfers en skiërs; het herstellen, herbeplanten en beschermen van bossen in Schotland, Zweden, Frankrijk, Indonesië en Spanje; en het behoud van de leefgebieden van beren in Italië en Spanje, rode eekhoorns in Groot-Brittannië, orang-oetans in Borneo en olifanten in Thailand.

Naast dat we een actief en gewaardeerd lid zijn, heeft Nikwax nog een cruciale rol gespeeld voor de EOCA. Nick Brown, oprichter van Nikwax, zat vele jaren in het bestuur van EOCA en droeg bij aan de strategische ontwikkeling van de vereniging.

In 2015 deed Nikwax er een stapje bovenop en werd ondersteunend lid van EOCA. De ondersteunende leden erkennen het belang van een gezonde omgeving, erkennen dat de outdoor-industrie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bevorderen en verzorgen van wilde gebieden en hun fauna en flora, erkennen dat EOCA een mechanisme biedt om de industrie in staat te stellen dit collectief te doen, en erkennen dat hier middelen voor nodig zijn. Daarom hebben Nikwax en de andere ondersteunende leden van EOCA sinds 2015 ieder jaar jaarlijks nog eens €10.000 bijgedragen om de werking en groei van EOCA te helpen financieren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de EOCA tussen 2015 en 2019 van één naar twee financieringsrondes per jaar kon evolueren, het ledenaantal met 22% en het bedrag dat jaarlijks aan projecten wordt gegeven met 78% kon laten groeien, en daardoor elk jaar een aanzienlijke impact kan blijven uitoefenen op fragiele habitats. .

“We zijn Nikwax enorm dankbaar voor hun langdurige samenwerking en ondersteuning. Voor hun betrokkenheid, van het vergroten van het bewustzijn over EOCA en natuurbehoudskwesties op beurzen, en het deelnemen aan projectselectieprocessen, tot strategische ondersteuning in het bestuur en hun financiële steun als ondersteunend lid, helpen de vereniging allemaal om haar impact over de hele wereld te maximaliseren.” Catherine Savidge, algemeen directeur van EOCA

Elk jaar vragen non-profitorganisaties een aanvraag voor financiering aan bij de EOCA. Deze aanvragen ondergaan een rigoureus beoordelings- en shortlistproces en worden beoordeeld door een panel van wetenschappelijke adviseurs. De projecten die financiering van EOCA zullen ontvangen, worden vervolgens uit deze shortlist geselecteerd via een stemming onder de leden en via een stemming waaraan iedereen kan deelnemen. Als u geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over EOCA en haar werk, en ook om deel te nemen aan de stemmingen die elk jaar in de herfst en lente worden gehouden om te helpen selecteren welke projecten financiering ontvangen. Schrijf u hier in voor de EOCA-nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *