Onze 10-jarige baanbrekende samenwerking met Rab®

In 2013 was Rab het allereerste outdoormerk dat koos voor ons fluorkoolstofvrije Nikwax Hydrophobic Down (NHD) en deze speciale ‘vulling’ gebruikte voor zijn iconische Microlight Down Jacket. Sindsdien hebben onze gedeelde waarden ‘hoge prestaties’ en ‘weinig impact op het milieu’ outdoorprofessionals en -liefhebbers over de hele wereld veilig warmer en droger gehouden.

Waarom heeft Rab voor ons gekozen?
Rab heeft voor ons gekozen omdat wij de beste zijn in de branche (zelfs wereldleiders) als het gaat om PFC-vrije nazorg en water afstotende oplossingen voor outdoorkleding, en omdat we met succes de prestaties van de beste isolator in de natuur, dons, hebben verbeterd om de lichtste, meest efficiënte, waterbestendige isolatie voor jassen en slaapzakken op de markt te brengen! Nikwax en Rab delen ook dezelfde merkwaarden, namelijk dat producten met hoge prestaties nooit ten koste mogen gaan van het milieu. Net als al onze producten is NHD op waterbasis – we vermijden chemicaliën die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mens en milieu, plus het dons is ook ethisch verantwoord.

“Onze samenwerking is succesvol omdat we dezelfde bedrijfswaarden hebben. We verleggen de grenzen van onze prestaties en streven er tegelijkertijd naar om de impact op het milieu te minimaliseren”. Rab

Wat is NHD en wat heeft Rab eraan? 
Hoewel dons uitstekende isolerende eigenschappen heeft, klontert het samen als het nat wordt – het wordt zwaarder en verliest aan vulkracht en isolatiewaarde, waardoor je het koud en vochtig krijgt. Ons revolutionaire Hydrofobe dons is een waterafstotende donsvulling die ten minste 50 keer waterbestendiger is dan standaard dons. Het herstelt zich snel na een regenbui door de loft, ademende eigenschappen en dus de isolatie te behouden, zonder dat het gewicht toeneemt. Het werkt door het toevoegen van een flexibele duurzame waterafstotende afwerking aan elk individueel donsveertje, waardoor de absorptie van vocht wordt verminderd – of het nu van binnenuit komt (transpiratie, condensatie) of van buitenaf (regen en sneeuw). Omdat het dons bovendien vochtvrij blijft, zitten er minder bacteriën vast in een Rab-jack of slaapzak, wat kan leiden tot de afbraak van vochtig dons.

Waarom is nat dons een probleem?
Nat dons verliest zijn isolerende eigenschappen omdat water warmte tot 25 keer sneller van het lichaam afvoert dan lucht. Het is ook zwaarder en verliest zijn ademend vermogen, wat resulteert in een koude, natte en oncomfortabele ervaring. Maar minder isolatie kan ook gevaarlijk zijn en in ernstige gevallen leiden tot onderkoeling. De radicale eigenschappen van NHD bieden Rab meer veelzijdigheid omdat hun producten in meer verschillende omstandigheden kunnen worden gebruikt. In feite betekent de verbeterde prestatie van NHD in vergelijking met vergelijkbare met dons gevulde kledingstukken, dat met Nikwax behandeld dons effectief blijft in omstandigheden waar conventionele, onbehandelde, met dons gevulde kledingstukken het zouden laten afweten.

Hoe hebben Nikwax en Rab hun samenwerking ontwikkeld in de afgelopen 10 jaar?
Een andere mijlpaal voor ons beiden (en een primeur in de sector) was de ontwikkeling van Nikwax Hydrophobic Down Recycled, dat Rab voor het eerst gebruikte in hun Microlight Jacket in 2020. We creëerden het om Rab te helpen bij het gebruik van gerecycled dons in hun outdoorkleding, zonder in te leveren op waterbestendigheid, loft, ademend vermogen en isolatie. Sindsdien wordt het gebruikt in veel andere Rab donsproducten, omdat ze het gebruik van gerecyclede materialen in hun assortiment uitbreiden.

“Onze langdurige relatie met Rab is een goed voorbeeld van hoe je meer kunt bereiken door samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.  We zijn er trots op dat we wereldwijd het best presterende PFAS-vrije hydrofobe dons en gerecycled hydrofobe dons hebben geproduceerd.  Onze klanten hoeven niet te kiezen tussen prestaties en duurzaamheid, met Nikwax kunnen ze beide krijgen.” Zoe Hewitt, hoofd marketing bij Nikwax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *